8 декември-празник на студентите
8 декември-празник на студентите / Dariknews.bg/архив

На 8 декември студентите в страната отбелязват своя празник.

Тракийският университет в Стара Загора е един от първите акредитирани университети, получил редовна институционална акредитация с оценка “много добра” от НАОА с Протокол № 30/18.03.1999 год. за срок от 5 години с правото да обучава и в образователната и научна степен “Доктор”/Писмо на НАОА с изх. № 137/19.03.1999 г. Ректорът на висшето училище проф.Иван Станков честити празника на студентите:

"8 ДЕКЕМВРИ е празник на младостта, на красотата и на дръзновението, който винаги ни изпълва с патоса и обаянието на академичността, жаждата за знания и просперитет.
Скъпи млади колеги,
Студентският празник е ден, в който отбелязваме незабравими години от следването си, време на търсене, на свежи емоции, на срещи, интересни открития, на прекрасни спомени и ценни приятелства, които остават за цял живот. Студентските години са наситени не само със сериозни науки, но и с едни от най-пъстрите и незабравими преживявания.
Пожелавам на всички студенти и докторанти от Старозагорската Алма Матер здраве и дръзновение. Нека младостта и нестихващия ентусиазъм бъдат ваши спътници за постигане на най-смелите ви мечти и успешна реализация в живота!
VIVAT ACADEMIA!"

8 декември е денят, в който Българската православна църква по стар стил е отбелязвала паметта на Светите Седмочисленици и сред тях Свети Климент Охридски, считан за един от покровителите на българското висше образование.

Честването на празника започва през 1903 г. по повод на 15-годишния юбилей на единственото тогава в Княжество България Висше училище. Решението за празника е взето от Академичния съвет на Алма Матер на 30 ноември 1902 г. Празникът е отменен след 1944 г. и е заменен с датата 17 ноември, когато е Международният ден на студентите.

През 1962 г. празникът на Софийския университет на 8 декември е възстановен, а на заседание на Съвета на ректорите през 1994 г. е взето решение този ден да бъде неучебен ден и празник на българските студенти.