8 април – Международен ден на ромите
8 април – Международен ден на ромите / DarikNews.bg, архив

По повод Международния ден на ромите Сдружение „Свят без граници" за пръв път ще връчи награди „Без граници". Номинациите са в три категории: лекар на общността, студент от общността и лоялна медия към общността. Партньори на инициативата са Регионалната здравна инспекция и Община Стара Загора.

150 карамфили в памет на загиналите роми в концлагерите на нацистка Германия ще бъдат поднесени в 10:00 на паметника „Защитниците на Стара Загора" в парк „Пети октомври".

В 10:30 започва дискусия на тема „Жилищна политика- превенция на незаконното строителство, алтернативни решения" в Зала 2 на Община Стара Загора. В нея участие ще вземат - инж. Ангел Стоманярски, началник „Контрол по ЗУТ" в община Стара Загора, доц. Алексей Пампоров, представител на БАН и Стефан Марчев, студент от УАСГ.
Ще бъдат презентирани нагласите на общността от проведено изследване и фокус-групи на терен по отношение на жилищните потребности, добрите европейски практики за жилища на маргинализирани общности, както и възможностите пред общността на местно ниво. Събитието се организира от сдружението в партньорство с Община Стара Загора.