7500 се включили в Нощта на музеите в Стара Загора
7500 се включили в Нощта на музеите в Стара Загора / DarikNews.bg, архив

Близо 7500 души са посетили Регионален исторически музей, Ески джамия и Къща-музей Градски бит - XIX в. в нощта на музеите и галериите, проведена на 19 май 2012 г. За част от тях това e било и първото посещение на музейните обекти.

По традиция в тази вечер бяха връчени дарителските свидетелства на тези, които са помогнали на музея през последната година. От името на ПП ГЕРБ, които финансираха спасителните разкопки на могила в близост до с. Скобелево с 3000 лв., свидетелството получи общинският лидер Емил Христов.

Дарителското свидетелство за помощта от 500 лв. за разкриване, консервация и реставрация на антична мозайка получи Анжелина Велчева, секретар на общинската организация на БСП - Стара Загора. За дарението от 2000 лв. за участието на Регионален исторически музей на младежкия фестивал „Различният поглед", дарителското свидетелство получи Николай Иванов от ОББ.

Сред дарителите на музея са и Дамян Георгиев, с 2000 лв. за реставрация на Знамето на Старозагорското въстание (1875 г.). и „Средна гора" АД за дарението си от детски столчета и маси, предназначени за работата на музея с най-малките му посетители.

На спомоществователите на музея е посветена и изложбата „Дарената история" с експонати, дарявани на музея през годините на съществуването му. Изложбата представя и първите документи за учредяването на Археологическото дружество, предшественик на музея, на 28 май 1907 г. или преди 105 години.