6 години и 5,2 млн. лева ще връща Казанлък по сделка от 2007 година
6 години и 5,2 млн. лева ще връща Казанлък по сделка от 2007 година / netinfo


6 години общината в Казанлък ще изплаща банковия кредит от 4 млн. лева, който предстои да бъде взет, ако затова има и решение на Общинския съвет. Това стана ясно тази вечер на проведеното обществено обсъждане за увеличаването на общинския дълг. Причината, поради която се налага Общината да взема нов кредит, е решението за връщане на 3,3 млн. лева на частната фирма „Тракия трейд", заради неосъществена сделка и обявен за нищожен договор за строеж , сключен в мандата на предишния кмет на Казанлък Стефан Дамянов. Договорът за строеж на 7 етажната сграда е от 2007-ма годна, а решението за това е взето година по-рано от тогавашния местен Общински съвет.


С решение от юли тази година състав на Арбитражния съд присъди общината в Казанлък да върне главницата по договора , малко над 1,8 млн. лева, плюс законните лихви за изминалия период и направените разходи по изкопа на терен, или обща сума в размер на 3,3 млн. лева.


За да върне парите на частната фирма, се налага общината да прибегне до нов кредит. За целта Общинския съвет в Казанлък на свой ред следва да приеме решение за обществена поръчка, на база на която да се в избере банка- отпускаща кредита.
Пред гражданите на Казанлък бяха обявени параметрите на обществената поръчка: кредит в размер на 4 млн. лева, срок на погасяване 72 месеца, 1 година гратисен период за главницата и 5% годишна лихва. Залог за банката са постъпленията в бюджета на общината. Така в края на периода общината на практика ще върне 5,2 млн. лева, при реално усвоени през 2007-ма година по-малко от 2 млн. лева.


Присъстващите на общественото обсъждане граждани не приеха тезата, че виновни за тази ситуация няма и поискаха съд за отговорните длъжностни лица, допринесли общината да изпадне в този казус.
Към момента няма окончателно становище на Прокуратурата за конкретна вина по казуса „Тракия трейд", макар срокът за това да изчете на 4-ти август тази година.


На извънредна сесия на 28-ми август Общинският съвет в Казанлък трябва да вземе решение за обявяване на обществена поръчка за нов банков кредит. Причината общинската администрация да бърза да върне парите на фирмата са две: течащите големи лихви по кредита, както и невъзможността 9 месеца преди поредните местни избори никой кмет да няма право да тегли нови банкови кредити.