5:2 за Станишев в Старозагорска област
5:2 за Станишев в Старозагорска област / DarikNews.bg

Пет от 11-те общински конференции на партийните организации на БСП в Старозагорска област са номинирали Сергей Станишев за национален лидер на столетницата, а две - Георги Първанов, съобщи секретарят на ИК на БСП по международната дейност Деница Златева. Останалите конференции не са дали предпочитания за председател на партията.

31 делегати за Конгреса, който ще се проведе в събота и неделя, са избрали общинските организации от региона. „По право" в 48-я най-висш партиен форум като регионален представител ще участва д-р Евгений Желев. Общият брой на делегатите от страната е 830.

„Няма как да има организирано гласуване на цяла област или цяла община за Станишев или Първанов. Ако някой твърди, че цяла една област „Х" стои зад единия или другия, това може да е желание, което обаче не отговаря на реалностите", увери Златева.

„Отчетно-изборната кампания е приключила на територията на цялата Старозагорска област, избрани са новите председатели. Към момента нито една от конференциите не е оспорвана пред общопартийната контролна комисия", коментира по повод слуховете за наличието на временни партийни ръководства на общински организации и нелигитимно проведени конференции Деница Златева

Три от общинските партийни органицации в областта са сменили по време на отчетно-изборните си конференции своите лидери. С нови председатели освен старозагорската, която вече се ръководи от Илия Златев, са Казанлъшката - с председател Александър Минчев и структурата в Братя Даскалови - с председател Ваня Стоева.

Илия Златев се въздържа да съобщи номинацията си за свой заместник преди Общинския съвет на БСП - Стара Загора, който ще се проведе тази вечер.
Александър Минчев обяви, че негов заместник в Казанлък ще бъде кметът на село Шейново Николай Александров.

5887 са членовете на столетницата в Старозагорски регион, съобщи областният лидер на БСП Трифон Митев. Най-много са тези над 70 години - 2226, следвани от членовете на възраст от 60 до 70 г. - 1655 души. Партийците между 50 и 60 г. са 1077, между 35 и 50 - 619, а тези до 35 години - 286. Жените в БСП са 2293.