51,6 млн. лева са договорените средства в Старозагорско за новия програмен период
51,6 млн. лева са договорените средства в Старозагорско за новия програмен период / ОИЦ

спешен старт на изпълнението на оперативните програми през новия програмен период 2014-2020 г. в Старозагорска област отчетоха експертите на Областен информационен център - Стара Загора на работна среща.

Към 15 август, по данни от Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България /ИСУН/ реално изплатените средства по опертивните програми са 410 млн. лева, а сключените договори в България са 1 703. В област Стара Загора към същия период сключените договори по оперативните програми са 74, а договорените средства за областта по програмите са 51 656э341 лева. Най-много проекти на територията на Старозагорска област се изпълняват в момента по ОП „Иновации и конкурентоспособност" - 50 броя и ОП „Развитие на човешките ресурси" - 17 броя.

Експерите на Областен информационен център - Стара Загора предстаиха изискванията на подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура", която е насочена към подкрепа на по-малките общини. Допустимите кандидати по подмярката са общини на територията на селски райони, ВиК оператори в агломерации под 2 000 е.ж., юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) и читалища.

Допустими за финансова помощ са пътища, улици, тротоари; водоснабдителни системи и съоръжения в населени места в агломерации с под 2 000 е.ж. в селските райони; паркове, градини, улично озеленяване, гробищни паркове, площади и площадки за игра; социална и общинска образователна инфраструктура; обекти, свързани с културния живот.

Максималеният размер на инвестициите в проект е:
• 3 млн. евро за пътища и водоснабдителна инфраструктура;
• 2 млн. евро за социална инфраструктура;
• 1 млн. евро за всички останали инвестиции.
Срокът за прием на заявления за подпомагане по подмярка 7.2 е 02.09.2016 г. - 03.10 2016 г.