5 процента от българите страдат от глаукома
5 процента от българите страдат от глаукома / DarikNews.bg , Ина Танева

Нещо много лошо се случва с нашето здравеопазване-лекарите бягат, губим цвета на българската медицина. Ще дойде момент, когато няма да има кой да ни лекува. Все пак сме оптимисти и се надяваме,че скоро нещата ще се наредят. Това заяви в Стара Загора председателят на Съюза на очните лекари в България акад.Петя Василева по повод последните събития в лекарските среди и наближаващите протести. Тя участва в Международен симпозиум на тема „Социално значими очни заболявания", който се провежда на Старозагорските минерални бани.

„Две от тези заболявания са глаукома и сухо око", поясни акад.Василева.

В България от глаукома страда 5 процента от населението, а от 30 до 50 процента от хората в напреднала възраст имат сухо око. Глаукомата е най-разпостраненото неличимо заболяване, затова е важно да се открие навреме.Сухото око е увреждане на очната повърхност в резултат на очни травми, напреднала възраст, системни заболявания.

Петима от всички 650 офтамолози в България притежават европейска диплома, като един от тях работи в Клиниката по очни болести в Стара Загора, съобщи доц. Златко Трифонов. Клиниката разполага с 9 лекари, две операционни зали, 4 вида съвременнни фако машини, 2 операционни микроскопа.

През 2009 година в Клиниката по очни болести в Стара Загора са направени 840 операции със степен на сложност 72 процента.