4,50 лв. стигна цената на розовия цвят. 8 хил. евро  килограм масло
4,50 лв. стигна цената на розовия цвят. 8 хил. евро килограм масло / netinfo

Трудна е кампания по прибирането на тазгодишната реколта от розов цвят, съобщиха за Дарик розопроизводители от Казанлъшко.
За разлика от миналата година, когато розовият цвят бе в изобилие и не стигаха розоберачи за него, тази година реколтата е слаба, стига се дори до парадокси от порядъка на 20 килограма розов цвят от декар на ден като добив, при нормални около 300-350 кг. от декар.


Сериозно е наддаването за розов цвят, който ес изкупува от пунктовете на цени от 4-до 4,50 лева , каквато бе днешната му стойност. Заплащането на розоберачите е малко по-високо от миналата година- 80 стотинки на килограм набран розов цвят. Заради слабата реколта, няма много желаещи да берат рози. Закуска, кафе и безплатен транспорт до масивите, са другите екстри, които предлагат стопани на розовите ниви.


Слабата реколта ще доведе и високата изкупна цена на розовия цвят ще доведе и до покачване на цената на килограм розово масло на световните пазари, твърдят розопроизводителите. Очакванията са , че цената на розовото масло ще стигне 8 хиляди евро за килограм.

Според прогнозите за времето и състоянието на розовите насаждения, се очаква кампанията по прибирането на розовия цвят да продължи още 5-6 дни. Тази година тя стартира с 12 дни по-късно от миналата. Розопроизводители и розотърговци са категорични, че миналата година е била най- силната за бранша им през последното десетилетие.