4 800 превозни средства  са проверени по време на акция „Светлина”
4 800 превозни средства са проверени по време на акция „Светлина” / Sofia Photo Agency, архив

Близо 4 800 превозни средства са проверени по време на специализираната полицейска операция "Светлина" в Старозагорска област. 423 -ма водачи са санкционирани, информират от пресцентъра на полицията.

В периода от 1 до 21 ноември служителите на „Пътна полиция" в цялата страна осъществяваха целенасочена контролна и превантивна дейност, насочена към намаляване на предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия.
Основен акцент на проверките по време на акцията беше изправността на осветителните системи и сигнализация на превозните средства - в т.ч. велосипеди и ППС с животинска тяга, на състоянието на гумите и на изправността на устройствата за почистване на предно стъкло.

По време на акцията в Старозагорска област са проверени 3636 леки и 115 товарни автомобили, 16 автобуса и 28 каруци. За управление на МПС без включени къси светлини и за констатирани неизправности по осветителните системи и устройства за измивана на предното стъкло, за износени гуми и др. нарушения, свързани с целите на акцията, са съставени 62 акта и са наложени 366 глоби по фиш. Осем МПС са спрени от движение. Изготвени са 11 предписания и сигнални до администрацията, управляваща пътя, общините и кметствата за подобряване уличното осветление, вертикалната и хоризонтална маркировка по платното за движение.

Пътна полиция припомня на водачите на МПС, че съгласно чл. 70, ал. 3, т. 2 от Закона за движението по пътищата, през целия есенно-зимен период са задължени да се движат през светлата част на денонощието с включени на светлини за движение през деня или с включени къси светлини.

Засиленият пътен контрол на техническата изправност на моторните превозни средства ще продължи през целия зимен сезон. Перманентни проверки за наличие на изправна светлинна сигнализация ще се извършват и по отношение на велосипедите и превозните средства с животинска тяга, предупреждават от МВР.