35 години висше образование в Стара Загора
35 години висше образование в Стара Загора / Дарик - Стара Загора

Научен семинар „Проектната дейност в Тракийския университет в навечерието на 35 години висше образование в Стара Загора" започва утре на Старозагорските минерални бани. За трета година по ред година се прави преглед на проектите, които се разработват в старозагорската Алма матер. На форума ще бъдат представени 9 международни и 14 национални проекта.

"През последните 5 години са усвоени повече от 3 милиона лева. Това са средства, отпуснати по научни и изследователски проекти към Тракийския университет", обясни заместник-ректорът по научната и международна дейност проф. Веселина Гаджева.

Чрез национални проекти са спечелени повече от 1 милион лева, които са предимно за закупуване на научна апаратура. "Целевата субсидия за научна инфраструктура тази година е почти два пъти повече", допълни проф. Веселина Гаджева.

Научната конференция е част от програмата за честване на 35 години висше образование в Стара Загора. Кулминацията на празника ще бъде на 21 май, когато е денят на студентско самоуправление. Тогава ще бъде предадена символично "властта" на новиия ректор, както и на академичното ръководство. В края на своето еднодневно управление студентите ще представят идеите и предложенията си на реалния ректор на Тракийския университет проф. Иван Станков.

В програмата за честванията на 35 години висше образование в Стара Загора са включени още шествие на студенти и преподаватели, фотоизложба и коктейл в регионалната библиотека "Захарий Княжески".

Началото на висшето образование в града на липите се поставя през далечната 1974 година. Тогава се създават зооинжинерният факултет и ветеринарно-медицинският институт.

През 1995 година, на базата на всички изградени филиали, се създава Тракийският университет. В него годишно се дипломират около 800 бакалаври. Към момента се обучават около 5000 хиляди студенти, а преподавателите във петте факултета са 640.