31 май – Световен ден без тютюнев дим
31 май – Световен ден без тютюнев дим / netinfo

Над 20% от децата са запалили първата си цигара преди да навършат 10 години. 55% са изложени на тютюнев дим в обществени заведения, а 63% - в семейна среда. Това сочат данните от глобалното проучване за тютюнопушенето сред младите хора в България през 2008 година, информира доктор Донка Славова от Регионалната здравна инспекция. На 31 май за 20-ти пореден път ще бъде отбелязан Световния ден без тютюнев дим. През тази година той ще премине под мотото "Здравните предупреждения срещу тютюнопушенето".

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за възникването на хронични неинфекциозни болести. Направен мониторинг на здравното поведение и факторите свързани с него по Национална програма за интегрирана профилактика на хроничните неинфекциозни заболявания показва, че се увеличава броят на редовните пушачи, които не са загрижени за здравето си.

Изследването е направено в периода 2002 - 2007 година. В Стара Загора са анкетирани 1600 души, обясни директорът на Регионалната здравна инспекция доктор Елена Канева.

Проучването показва още, че е налице благоприятна промяна в хранителните навици на старозагорци, както и че кафето е по-предпочитаната напитка.

Двигателната активност е един от основните фактори, определящи здравословния стил на живот. Тенденциите в това отношение обаче са негативни. Изследването показва, че хората все по-малко спортуват и вървят пеша и все повече хора предпочитат да се придвижват с автомобил.