3 нови ритуала очакват кандидат младоженците в Казанлък
3 нови ритуала очакват кандидат младоженците в Казанлък / netinfo

На 10-ти май ще е първата светска венчавка в новата ритуална зала на Община Казанлък.
Залата се намира непосредствено до официалния вход на сградата на общинската администрация и приема желаещите за сключване на граждански бракове и други радостни обреди от утре- 7-ми май.
Официалното откриване на новата ритуална зала ще бъде на 10-ти май, час преди първата венчавка от 16,30 часа. Сватбата ще е с изпълнения на живо на общинския струнен оркестър и ще се води от новата служителка в ритуалната зала Пламена Терзиева.
Средствата, вложени в реконструкцията на доскорошното неизползваемо фоайе, са осигурени от местния бюджет.
Новооткритата ритуална зала принципно поема функциите, които преди се изпълняваха в друга, отдавна занемарена зала - бившият Младежки дом. Плановете на общинската управа са Младежкият дом да се превърне в младежки, изпълвайки със съдържание и функции неговото наименование.
Новата ритуална зала ще предлага широка гама от избор на различни видове ритуали за младоженците, независимо кой поред брак желаят да сключат.
3 различни сватбени ритуала ще очакват новобрачните, които ще избират в каква обстановка да си кажат „да". Нововъведенията ще се отразят и на цените на венчавките, променени и одобрени на последното заседание на Общинския съвет в града.
Стандартният граждански ритуал, при който музикалният съпровод и останалите екстри са на механичен запис, ще струва 60 лева, с присъствието на длъжностно лице. По-семпла ще е цената за най-непретенциозните младоженци, които, без каквито и да е екстри, ще подписват в служебната стая. Този вид бракосъчетание е най-евтино - 30 лева. Подобна форма на свързване обикновено предпочитат двойките, които бързат с подписването на гражданския брак по различни причини, или тези, за които бракосъчетанието е поредно или просто не държат на официалностите и желаят този акт да си е само техен.
Новото, което ще могат да избират младоженците при венчавката, е церемонията им да се съпровожда с изпълнения на живо на Струнен оркестър. За целта Общинският струнен оркестър, възстановен от началото на тази година, усилено репетира. Ритуалът с тяхно участие ще струва на младоженците 90 лева.
Ако те са привърженици на добрите народни традиции при венчаването, от Община Казанлък вече предлагат и такава екстра - срещу сумата от 150 лева. За тези пари по време на бракосъчетанието ще се предлагат различни народни ритуали, с участието на младоженците и фолклористи.
Изнесеният сватбен ритуал, било то в ресторант или на друго желано от младоженците място, без съответните екстри, вече е с цена 120 лева. При положение, че младоженците държат изнесеният ритуал да е с участието на Струнния оркестър или на фолклористите, то ще следва да платят за тези си желания съответно 150 или 180 лева.
С новите цени на практика гражданските ритуали се изравняват с църковните, които в последните 15 години се превърнаха в хит сред младоженците.
150 лева е цената на църковния брак в казанлъшките храмове, като в тази цена се включват и парите за видео и фото заснемане на църковната церемония и изпълнения на църковен хор. При положение, че младоженците не държат на тези екстри, свещеникът ще ви венчае срещу 100 лева.
При всички случаи, обаче, принципно сватбата е веднъж в живота и за този тъй важен ден обикновено нито младоженци, нито близки се скъпят за различните видове удоволствия и съпровождащи ги емоции.