брайлов принтер
брайлов принтер / netinfo
Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Стара Загора ще получи 3 брайлови принтера като дарение от старозагорски общественици. То ще бъде връчено в 15.00 часа в залата на центъра(в сградата на Механотехникума).
Принтерите ще бъдат официално предоставени за ползване на педагозите на зрително затруднените деца.
 
Регионалният център за приобщаващо образование в Стара Загора разполага с един брайлов принтер от началото на месец май. Специалната машина дълго време стоеше неизползваема в основно училище „Самара”, където беше зачислена по пилотен проект за приобщаване на учениците със специални образователни потребности. 

Принтерът вече е на разположение на педагозите на зрително затруднените деца и ученици и се използва в подкрепа на процеса на тяхното приобщаване. Бюрократичните спънки по неговото предоставяне бяха преодолени с помощта на народния представител в 43-тото Народно събрание от Реформаторския блок Димитър Танев. В момента техниката се помещава в специализирания кабинет за деца с нарушено зрение в училище „Иван Вазов” в Стара Загора, където разполагат още с брайлов скенер, брайлов дисплей и говоряща аудио програма. Работи се с 9 ученици със зрителни проблеми, като от следващата учебна година се очаква да постъпят на обучение още 2 деца.