260 граждани при местния омбудсман
260 граждани при местния омбудсман / netinfo

260 граждани са потърсили помощта и съдействието на обществения посредник на Община Казанлък Катя Киликчиева през изминалата 2010 година. Това се казва в отчета, депозиран от Киликчиева в местния парламент.
Гражданите са търсили омбудсмана за съдействие при решаване на лични и обществени проблеми, породени от действия и бездействия на общински и държавни органи на властта. Въпросите, по които казанлъчани са търсили помощ от посредника са класифицирани в 16 направления.

Основно въпросите, с които гражданите са занимавали обществения посредник на Казанлък са били свързани със социлните едйносит, касаещи отпускането на различни видове помощи. Над 100 са били консултациите, направени от обществения посредник по молба на граждани, свързани с етажната собственост. Много са били и въпросите ижалбите, касаещи местните данъци и такси, както ипроблеми на инфраструкутрата и устройството на територията. Проверка на омбудсмана, по сигнал на граждани в Община Казанлък е показала, че за навес и ограда, издигнати в идеалния център на Казанлък, до сградата на „Алианц България" са с два статута.В писмо- отговор от главния архитект на Община Казанлък се казва, че за навеса има одобрение проект и разрешение за поставянето му, а за оградата не. В писмото се казва също, че ще се извърши проверка и предстои процедура по премахването й.
До казанлъшкия омбудсман са писали имайки на млаките деца. Те са се жалвали от състоянието на парк „Тюлбето"и липсата на кошчета за смет там. Друга жалба, касаеща шума от заведения в центъра на града е довела до предложения от Катя киликчиева за промени в общинската наредба №1.

45 са жалбите и сигналите, по които проверката е приключила през 2010 г. Предстои проверката да приключи на 3 жалби. 21 са случаите, когато намесата на обществения посредник е имала резултат.

29 хиляди лева е тазгодишният бюджет на институцията на омбудсмана на Община Казанлък. Сумата е с 2 хиляди лева по-малко от миналогодишната. Казанлъшкият обществен посредник Катя Киликчиева е сред кандидатите за председател на УС на Сдружението на местните обществени посредници в България. Последното, 4-то годишно отчетно-изборно събрание на институцията на омбудсмана в България се проведе преди две седмици в Казанлък. На него обаче не се стигна до избор на нов председател. За целта е насрочен нов избор в средата на март. Общо 22 са българските общини, в които към момента действа институцията на омбудсмана.