26 кандидатки за царици
26 кандидатки за царици / Д.Бобева- архив

26   са претендентките за тазгодишната корона на царица Роза в Казанлък.

С  пищно шоу, на 15-ти май тази ще бъде избрана 43 –та царица на цветята в града на розите.

По традиция изборът й става винаги в края на май.

Царицата се избира измежду най- красивите абитуриентки, но провеждането на европейските  избори тази година наложи сериозни промени в програмата за тазгодишния празник на розата. Организаторите на празника се принудиха  да изтеглят всички прояви със седмица по-рано.

 Така вместо обичайното в края на май, тазгодишната царица Роза ще е ясна още в средата.

За първи път в историята на празника тя ще носи короната си цели две седмици и ще я получи още по време на избора си. Конкурсът  ще се води от естрадния изпълнител Богдан Томов, а за настроението на публиката ще се грижат певицата Бриана, която е чест гост на казанлъшките празници и поп дивата Тони Димитрова.

Цените на билетите за шоу-спектакъла ще са по 10 лева, съобщи секретарят на фондация "Българска роза" Васил Белев.

В два тура ще се състезават претендентките за короната- по спортни облекла и официални тоалети. Жури, определено със заповед на кмета на Казанлък Стефан Дамянов ще опредил коя е най- достойната за короната на царица. Миналата годна в ролята на жури бяха представени бивши носителки на короната на царица Роза.

Тазгодишното  издание на празника на розата  ще е в последните три дни на месец май. Официалното откриване ще е на 29-ти вечерта, от 18 часа.

В продължение на три часа на площад «Севтополис» ще има фолклорна програма, а тържественият старт на празниците е от 21 часа. Вечерният концрет е на група "Сигнал" .

Кулминацията  и празничното шествие по улиците на Казанлък е на 31-ви май. За първи път в историята на Розовата долина празник на розата се е провеждал през 1903 година в град Павел баня. Празникът тогава е бил посветен на милосърдието.

За първи път казанлъшките хубавици, кандидатки за царици, се събират на среща на 7-ми май.