ден без автомобили
ден без автомобили / netinfo
В празничния петък Община Стара Загора отправя апел към гражданите и гостите на града да използват зелените алтернативи на придвижване.Тази година, 22-ри септември е обявен за Ден без автомобили от общините на 2 433 града от цял свят, сред които и Стара Загора. Инициативата е част от проекта Европейска седмица на мобилността, в която се включи и нашият град за 11ти пореден път.

Замърсяването на въздуха е глобален проблем на 21ви век и въпреки че Стара Загора е свързвана с епитета „зелен” град, тя също е съпричастна към този проблем. През последните години средногодишната концентрация на фини прахови частици във въздуха на града е 31,34μг/м3 по-ниска от допустимата средногодишната норма от 40 μг/м3, благодарение на мерките за подобряване на КАВ, въведени и изпълнявани от Община Стара Загора. За да бъде въздухът на града ни по-чист, е необходимо промяната да започне и от всеки гражданин.

109 години от обявяването на Независимостта отбелязват в Стара Загора

По време на инициативата Европейска седмица на мобилността на официалната страница на инициативата се проведе информационна кампания, с чиято помощ гражданите бяха запознавани с минали и настоящи проекти на Община Стара Загора, както и полезна информация за чистата, споделена и иновативна мобилност”. В рамките на инициативата беше обърнато внимание на  ползите от ходенето пеша, карането на ролери, кънки, ховърборд, скейтборд, въвеждането на иновативните електромотори и електромобили, както и политиката на Община Стара Загора насърчаваща тяхното използване.

Движението с велосипеди по изградените 8 километрови велоалеи свързващи зелените площи на града, също е акцент на Европейската седмица на мобилността в Стара Загора. Споделената мобилност с личен автомобил или обществен градски транспорт, който в нашия град беше изцяло подновен, бяха също тема за размисъл и дебати.

На 22-ри септември призоваваме всички граждани и гости на града да се включат в инициативата Ден без автомобили и да се насладят на прекрасна Стара Загора. Заедно стигаме по-далеч!