20 пожара в сухи треви и храсти за седмица
20 пожара в сухи треви и храсти за седмица / DarikNews.bg, архив

За изминалата седмица на територията на община Стара Загора са възникнали 20 пожара в сухи треви, стърнища и лесонепригодни площи.

Изгарянето на растителни или други отпадъци, особено при наличието на вятър, крие сериозна пожарна опасност и нерядко води до сериозни огнени бедствия. Често пострадалите са и самите лица, причинили пожара, поради бързото му неконтролируемо разрастване на големи площи.Това съобщи началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението" Антон Колев по време на проведената месечна работна среща с кметовете и кметските наместници в общината.

Колев припомникакви са кметските им задължения за осигуряване на пожарната безопасност, организирането на гасачески групи, както и с мерките при възникване на пожари на територията на региона.

От службата изрично забраняват паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии. Антон Колев припомни на кметовете и кметските наместници, че паленето на стърнища е забранено, както и паленето на открит огън във ветровито време.

Секретарят на общината Цена Велкова представи на присъстващите Цветелин Кършаков, мл. специалист „Административно осигуряване на кметства", който ще работи пряко с кметовете и кметските наместници.

Те бяха запознати още и със задълженията им по Наредбите за обществения ред, за управление на отпадъците, за реда и условията за отглеждане на животни в населените места, както и с работата с Регистри за раждане, брак и смърт, съставени в населените места за общината.