РД Самаряни
РД Самаряни / netinfo
20-ти рожден ден отбелязва Сдружението
20-ти рожден ден отбелязва Сдружение „Самаряни”. Организацията е регистрирана на 14 декември 1998 г. като Фондация „Самаряни“, а по-късно на 20.11.2002 г. се пререгистрира като Сдружение с нестопанска цел „Самаряни“ за осъществяване на дейности в обществена полза.
 
Дейността на Сдружение “Самаряни” е структурирана на програмен принцип. През годините са разработвани различни проекти, осъществяването на повечето от които е било възможно, благодарение на финансирането им от различни източници. За реализирането на тези програми, за период от 20 години организацията има осъществени общо над 70 проекта, на стойност над 8 милиона лева, за осъществяването на които са работили над 250 души.

20-годишният юбилей на Сдружение “Самаряни” ще бъде отбелязан от 16:00 часа, в Регионален исторически музей, Антична улица, с благодарствено събитие сред приятели и съмишлениците, а рождениците ще връчат специален знак на благодарност на 20 личности и/или организации, с особен принос за растежа и професионалното развитие на организацията, сред които са: Диана Димова, Динко и Петя Златарови, д-р Иван Неделчев, Милена Стайкова, Златина Драгиева, Нейко Иванов, Петър Петров, Марин Попов, Цанко Яблански, Димитър Паница - Фондация “Димитър Паница” учредител на Сдружение “Деца и юноши”, Лена Драголова, Георги Радославов, Марги и Кийт Браун, Петър Порязов, д-р Антония Тодорова, Олег Стоилов, Галина Стоянова, Милена Харизанова, Незабравка Асенова и Иван Костадинов.

Мисията на Сдружение „Самаряни“ е да работи за пълноценното приобщаване към обществото на деца, младежи, възрастни и семейства в неравнопоставено положение на територията на община Стара Загора, като подкрепя отделни хора, групи и общности чрез осъществяване на дейности и предоставяне на услуги, които:
▪        са основани на реални потребности;
▪        съдействат и изграждат способност за развиване на умения за самопомощ в различни ситуации;
▪        подпомагат процеса на интегриране и насърчават личното развитие;
▪        повишават или възстановяват социални функции;
▪        осигуряват помощ за предотвратяване на последствия.

Първите шест години дейността на Сдружение “Самаряни” е посветена на децата на улицата. Следват години, в които се развиват постепенно различни социални услуги в подкрепа на уязвими групи и общности, като:
Дневен център за работа с деца на улицата
Дневен център за социална и образователна подкрепа
Кризисен център “Самарянска къща”
Консултативен център
Център за обществена подкрепа
Звено “Майка и бебе”
Център по приемна грижа
Наблюдавано жилище
Нископрагов център за превенция на ХИВ/СПИН
Консултативно-информационен център “Самаряни”
Къщата на семейството и общността