1,8 млн. лева за пътища-  1,6 млн.  лева  за стари дългове в Казанлък през 2013
1,8 млн. лева за пътища- 1,6 млн. лева за стари дългове в Казанлък през 2013 / Прес служба Община Казанлък

1 милион и 600 хиляди лева ще разплаща като стари задължения от новия бюджет Община Казанлък. Те са част от наследения дълг от 6 милиона лева от предходния кметски мандат. През 2012 година общо от общинската хазна за разплащане на стари задължения бяха заделени 2 милиона и 800 хиляди лева.

Това бе оповестено на среща на общинското ръководство на Казанлък с журналисти, при представянето на проекта за бюджет за 2013 година.

До края на януари общината ще разплати на 100% остатъчните стари задълежения към фирмата, зареждаща с горива общински социални и учебни заведения- „Кронос Екопетролиум". Сумата е 315 хиляди лева. Въпреки графиците за разсрочено плащане за първите 20 дни на януари от фирмата са направили искания за 15 запора на общинските сметки заради старите непокрити задължения.


36 милиона 172 хиляди 327 лева е проектът за бюджет на Община Казанлък за 2013 година. Той е с 2 милиона повече от този през миналата година, като увеличението е основно е от преходния остатък от 2012 година и завишените единни стандарти на издържка в социалните дейности, образованието и културата.

Според кмета на Казанлък Галина Стоянова, „бюджетът за 2013 г. не е напрегнат, нямам притеснения за изпълнението му, защото следваме логиката на заложените от общинското ръководство приоритети”.

Проектът за бюджет на община Казанлък за 2013 година предвижда за изявени и талантливи деца през тази година да се заделят като стипендии и за участията им в различни национални и международни прояви 30 хиляди лева. 220 хиляди лева ще се разпределят за спортните клубове в общината, 270 хиляди лева за кметствата, 117 хиляди лева за културни прояви.
Инвестиционната програма на общината за 2013 година е в размер на 5 млн. 549 лева, съгласно проекта за бюджет. Плановете на общинското ръководство предвиждат реконструкция на сградата на Младежкия дом за 63 хиляди лева, разширение на залата на Информационния център, ремонт на кафе -Галерията и  изграждане на ритуална зала в сградата на Общинската администрация.


3 млн. 645 хиляди лева очаква местния бюджет като приходи от продажби, наеми и разпореждане с общинско имущество. През настоящата финансова година общината се надява с различни мерки да събере неплатените 300 хиляди лева от наеми на общински жилища, отдаване на общински имоти и земи.

1 милион и 800 хиляди лева са предвидени за асфалтиране през 2013 година. Средствата са за  асфалтиране и преасфалтиране на 34 улици в Казанлък и населените места.


В проекто-бюджетът на община Казанлък за 2013 година са предвидени 545 хиляди лева за енергийна ефективност в две казанлъшки училища- Хуманитарната гимназия и ОУ "Мати Болгария". Следващата стъпка е и газификация на двете учебни заведения.
Подобна стъпка общинската управа планира по отношение на детска ясла №5 и детска градина " Юрий Гагарин" на улица "Тракия". Идеята е поетапно двете детски заведения да се обединят в едно ОДЗ. Според кмета на Казанлък Галина Стоянова това е по -целесъобразен и разумен начин за изразходване на парите, предвид и на това, че детската градина е на делегиран бюджет. Проверка на общински служители , направена в началото на януари показва, че посещаемостта на яслените групи в Казанлък е средно 6-8 деца в група.
Налага се оптимизация в тази посока, заяви кметът Стоянова. Според нея, предстои дискусия по оптимизирането на детските заведения в посока на създаване на ОДЗ-та там, където това е възможно и целесъобразно. Подобни мерки са наложителни и в забавачниците в селата на община Казанлък.

Публичното обсъждане на проекта за бюджет на община Казанлък е в петък, 25-ти януари, от 18 часа в залата на Информационния център в града.

Най- важният финансов документ на общината за настоящата година ще се приема в две поредни заседания на Общинския съвет на града, насрочени за 1-ви и 8-ми февруари.