18 май - Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
18 май - Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН / netinfo

Тази година на 18 май отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Инициативите по повод този ден се свързват с Националната информационна АНТИСПИН кампания “Бъди в час”. Тя се организира от Националния комитет по профилактика и контрол на ХИВ/СПИН към Министерски съвет, Министерството на здравеопазването, Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, Програмата на ООН за ХИВ/СПИН и Коалиция АНТИСПИН.

Във връзка с отбелязването на този ден Сдружение “Самаряни” ще проведе информационна кампания за предпазване от СПИН. От 11:30 до 13:00 часа социалните работници ще поставят макет на вируса и ще раздават червени панделки символ на съпричастност към хората, живеещи с него.
Инициативата е насочена приоритетно към младите хора и широката общественост в града. Стремежът е да се увеличат знанията на младежите за начините за предпазване от инфектиране с ХИВ. Целта е да се осигури и достоверна информация, която да послужи за оборване на основните митове, свързани с вируса на СПИН.