1,8 г. затвор за смъртта на Даяна от село Знаменосец
1,8 г. затвор за смъртта на Даяна от село Знаменосец / DarikNews.bg

Присъда от година и осем месеца ефективно и лишаване от правоуправление за 4 г.получи от Старозагорския окръжен съд 18-годишният Стоян Стоянов от село Трънково, община Раднево. Миналото лято младежът уби с колата си 17-годишно момиче в радневското село Знаменосец.

Девойката седяла на пейка пред дома си, когато шофьорът
връхлетял върху нея със 106 км/ч. Въпреки че присъдата, която произнесе съдът, е една от малкото ефективни, присъждани за причиняване на смърт на пътя у нас, размерът й предизвика недоволството на майката на загиналата Даяна Колева и членовете на фондация „Безопасни улици от Валя".
С
ъжалявам много, не съм искал да се случи така, бяха последните думи на Стоян Стоянов преди да чуе присъдата си от Старозагорския окръжен съд.
На 29 юли миналата година на път за дискотека в Раднево, преминавайки през село Знаменосец, току-що взелият книжка 18-годишен тогава шофьор връхлетя върху Даяна Колева и нейн 15-годишен приятел със скорост три пъти над ограничението от 40 км/ч.

Бягайте, отговори на въпрос дали ще обжалват присъдата адвокатът му Богомил Вълев, а самият Стоян запази мълчание.

Делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие, тъй като подсъдимият призна напълно вината си. Прокурорът пледира за ефективна присъда с размер над средния, предвиден от закона, както и Стоян да бъде лишен от право да шофира 5 години. Довереникът на почерненото семейство Колеви - адвокат Ганчо Баев се солидаризира напълно с обвинението и поиска 6 години лишаване от свобода, докато защитата на Стоян настоя за условна присъда.

18 г затвор за смъртта на Даяна от село Знаменосец
netinfo

Ще обжалвам, заяви след като чу присъдата майката на Даяна - Йорданка Колева.
Според нея младежът е трябвало да получи максималния размер на наказанието от шест години, предвиден в Наказателния кодекс.

И този размер трябва да бъде увеличен, но засега е толкова. Нима не трябва да искам шест, докога ще сравняват децата ни със златни синджири. За кражба дори дават по-голямо наказание, ридае майката.
Около становището на Йорданка Колева се обединиха и останалите почернени родители от фондация „Безопасни улици от Валя", които присъстваха на заседанието на съда.

Те отново настояха за по-строги наказания за убийците на пътя. На делото дойде и независимият депутат Калина Крумова.