18 август - Ден на миньора
18 август - Ден на миньора / DarikNews, архив

За пръв път ежегодното тържествено събрание, организирано от Българската минно-геоложка камара по повод 18 август - Деня на миньора, се провежда извън столицата. Домакин тази година е град Раднево, заради 60-годишнината на „Мини Марица-изток" ЕАД.

Дружеството разработва най-голямото находище за открит въгледобив в България. За събитието са поканени представители на държавни, областни и общински институции, университети, бивши изпълнителни директори на дружеството и управители и заместник-директори на трите рудника.

Началото на тържествата е от 10:30 часа в двора на храм „Св. Иван Рилски" - Раднево. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион ще отслужи молебен за здраве. След поднасянето на венци и цветя на архитуктурния комплекс „Св. Иван Рилски" е предвидено посещение в рудник „Трояново-1". Тържественото събрание на БМГК и церемонията по награждаване започва в 13:00 часа в Общински център за култура „Н. Воденичаров".

Денят на миньора официално се отбелязва от 1996 г. На 8 август същата година с Решение 834 Министерският съвет обявява деня на църковния празник Успение на Свети Йоан Рилски за професионален празник на миньорите. Светецът се смята за техен покровител. На този ден празнуват и геолозите и работниците от енергийно-суровинния отрасъл.