16 старозагорски фирми с разрешително за пиротехника
16 старозагорски фирми с разрешително за пиротехника / netinfo

На територията обслужвана от ОД МВР - Стара Загора има 16 фирми извършващи търговия с пиротехнически изделия с увеселителна цел, които притежават издадени полицейски разрешения.
Законът за контрол на взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите предвижда глоби от 500 до 2000 лв. за търговци, продаващи пиратки и фойерверки и др. в нарушение на нормативните изисквания, припомнят от полицията.
Абсолютно е забранена търговията с тези изделия да се извършва на открито - по базари, сергии и павилиони. Пиратките и фойерверките трбява да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба на български език. Физически лица имат право да придобиват и съхраняват без разрешение увеселителни пиротехнически изделия от клас І и ІІ до 5 кг брутно тегло.

Съгласно чл. 38 ал.2 от Правилника за прилагане на Закона за Контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите е забранена употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, закрити помещения, в близост до лесно запалими материали, както и в районите на здравните и лечебни заведения, учебни заведения и заведения за социални услуги, молитвени домове храмове и манастири.

За недопускане на нещастни случаи по време на празничните дни със заповед на Кмета на Община - Стара Загора е абсолютно забранена стрелбата с лично и ловно оръжие на територията на общината, както и продажбата и употребата на пиратки, фойерверки, ракети и други пиротехнически средства на малолетни и непълнолетни.