150 са болните от хепатит А. Вероятно ще бъде обявена епидемия.
150 са болните от хепатит А. Вероятно ще бъде обявена епидемия. / DarikNews.bg/архив

В старозагорската многопрофилна болница е преустановен плановият прием в четири отделения. Причината е, че трябва да се осигурят легла за нарастващия брой болни от хепатит А в областта.
Към момента те са 150 и се обмисля възможност за обявяване на епидемия.

Целият персонал от закритите отделения обслужва инфекциозно болните, които са пребазирани, коментира директорът на МБАЛ в Стара Загора д-р Николай Колев.

„В болничния комплекс има над 300 пациента, като половината от тях са хепатитни. Лошото е, че нямаме балнас между приети и изписани.След закриването на инфекциозните отделения в Казанлък и Чирпан, нито една друга болница от областта не приема хепатитно болни. Всички се пренасочват към МБАЛ „Ст.Киркович". Ще преговаряме с НЗОК и РЗОК да ни бъдат увеличени лимитите, защото това носи и генерира големи загуби за болницата."

Преобладаващият брой болни от хепатит А са от Стара Загора и „обсъждаме епидемиологичният взрив да не би да бъде от големите промишлени зони, където е концентрирана голяма част от населението", обясни д-р Колев.

Според него е необходимо да бъде обявена епидемия, защото „няма как да бъде мотивиран отказа за прием на пациенти по гастроентерологични, урологични, кардиологични и нефрологични пътеки. Нали разбирате, че ще влезем в противоречие с населението?".

От РИОКОЗ Стара Загора информираха, че най-вероятно епидемия ще бъде обявена в следобедните часове. В момента се сравняват данните от заболеваемостта през 1997-98 година, когато е била обявена епидемия от хепатит А.