/ БТА
Навършват се 145 години от приемането на Търновската конституция. По случай Деня на българската конституция и професионален празник на юристите в България в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора бяха изложени издания на конституцията на Република България - от първото печатно до сега действащата. 

„През 1879 година е приета първата конституция след Освобождението, а именно Търновската конституция. Сега гражданите на Стара Загора могат да видят първото печатно издание“, каза заместник-кметът на Общината Павлина Делчева.

Радев: Търновската конституция е израз на държавнически подход, който не трябва да позволяваме да се принизява

„Конституцията е отпечатана в печатницата на Любен Каравелов и носи именно датата 16 април 1879 година. В течение на времето стана така, че събрах всички изменения на тази конституция, както и всички нови издания, приети след 1944 година.

Регионална библиотека „Захарий Княжески“-Стара Загора

А именно тези, приети през 1947 и през 1971 години или т.нар. Димитровска и Живковска конституции“, разказа още Делчева, която е собственик на екземплярите.В експозицията е представена и най-новата ни конституция, приета през 1991 година, „както и съвсем новото книжле, в което са допълнени и най-новите изменения в най-важния закон, приети в началото на годината“, обясни заместник-кметът на Стара Загора.

Регионална библиотека „Захарий Княжески“-Стара Загора

Тя допълни, че книгите са събирани много години и са купувани от различни антикварни книжарници и пазари, а най-необичайното място от което е купена конституция е битак.

„Малка част от моята колекция предоставих на библиотеката, за да може всеки гражданин на Стара Загора да отиде, да ги погледне и да се докосне до това късче история. Нека всички си припомним какво е държава и какво е право“, каза Павлина Делчева.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Павлина Дудева, БТА