132 години от боевете за Стара Загора
132 години от боевете за Стара Загора / netinfo

Честванията започнаха в 9 часа със заупокойна Света литургия в памет на жертвите през Руско-турската Освободителна война.

Признателните старозагорци поднесоха венци и цветя на Мавзолей-костница „19 юлий 1877", Паметник на Защитниците на Стара Загора, Паметник на Трета опълченска дружина и подп.Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци. От 11 часа на Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора" е предвиден и тържествен ритуал, организиран от Община Стара Загора.

Паметникът е една от емблемите на града ни и е  посветен на битката за Стара Загора от 31 юли 1877 г., в която Самарското знаме и българското опълчение получават своето бойно кръщение. Открит е през 1977 г.  по повод вековният юбилей от боевете за Стара Загора.

Мемориалният комплекс е издигнат е на мястото, където се е намирал  командният пункт на защитниците. Бетонната конструкция е висока 50 метра и  наподобява развятото Самарско  знаме. Към монумента отвеждат 100 стъпала, а в неговите основи се намира костница. На вечна стража под тях са шестимата български опълченци и руския офицер, символ на непреодолимата преграда на 6-те български дружини, които под командването на руските офицери за пръв път влизат в бой.

В началото на тази седмица приключи реконструкцията на парковото осветление на Мемориалния  комплекс „Бранителите на Стара Загора". Всяка вечер след 21,30 ч. жителите и гостите на града могат да видят отдалеч красивата гледка на осветеното каменно Самарско знаме, извисяващо се над всички фигури от монумента. Монтиран е мощен прожектор от 1000 вата, който осветява Знамето и то се вижда нощем още от бул."Никола Петков" - на влизане или излизане от града.