13-сет задържани в акция  Октопод
13-сет задържани в акция Октопод / cнимкa: Sofia Photo Agency

До момента в операция „Октопод" са задържани 13 члена на престъпната група , 5 от тях от основното ядро, което е в т. н. йерархична организирана престъпна група.

Това каза в Горно Черковище министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Той заедно с главния секретар на МВР Калин Георгиев се сбогуваха със старши полицай от РПУ-Казанлък Бончо Чернев, загинал при изпълнение на служебния си дълг на 8-ми февруари.

Според министър Цветанов, арестите днес са на достатъчно добро ниво, за да говорим за операция „Октопод".

Вътрешният министър нито отрече, нито потвърди информацията, че сред задържаните е бившата барета Алексей Петров. На въпрос дали предстоят и по-крути мерки срещу застрахователна компания „Лев инс" , свързана с името на Алексей Петров, Цветанов заяви, че всичко, което е необходимо , ще бъде направено.

Цветанов отхвърли обвиненията, отправени от опозицията, че днешната акция е политическа с думите: „Всеки има право на мнение. МВР спазва законите. Според вътрешният министър, акцията не е негова лична вендета срещу Алексей Петров. „Нямам нищо лично. Изпълнявам професионалните си задължения и няма от какво да се притеснявам", заяви той.Според него „всичко случило се в страната през последните 20 години е страшно, за това което сега прави МВР е добре за държавата, добре за България и за връщането на доверието на българския гражданин. Искаме да изчистим корупцията и там, където има срастване на организираната престъпност. Много е трудно, много е тежко да се противодейства на случилото се през последните 20 години , допълни министърът и призова да се обединят здравите ядра в държавата и да се отговори на очакванията на хората.
Исканията на полицейските синдикати, провели днес среща с премира Бойко Борисов Цветанов коментира така: „Отворен съм за диалог. Но трябва да се съобразяваме със състоянието на държавата. Правим това, което имаме като възможности. Убеден съм, че след няколко месеца, година, полицията ще има това ,което заслужава. Вътрешният министър не е участвал лично в срещата с полицейските синдикати заради това, че бе сред опечалените на днешното погребение на загиналия в понеделник вечерта полицай.

Старши полицай Бончо Чернев бе намушкан смъртоносно с нож от 58 годишният жител на казанлъшкото село Енина Неделчо Василев.

Днес стотици негови колеги, приятели и близки се сбогуваха с 38 годишния служител на РПУ-Казанлък.

Бончо Чернев бе изпратен в последния си път с  почести. Сред опечалените бяха двамата заместник-областни управители на Стара Загора, директорът на ОДП- Стара Загора Алекси Алексиев, бивши и настоящи полицейски директори, кметове на населени места от района, обслужван от РПУ-Казанлък. Посмъртно загиналият полицай бе награден с почетен знак на МВР 3-та степен.

Със заповед на министъра на вътрешните работи вдовицата на полицая получи и еднократна помощ от 3000 лева. 1000 лева лични средства дари премиерът Бойко Борисов на осиротялото семейство. 500 лева лични пари даде и вътрешният министър.

Пред гроба на загиналия полицай министър Цветанов заяви, че от днес децата- сираци на България, децата на загиналите полицаи при изпълнение на служебния си дълг стават с две повече. Той призова колегите на полиция Бончо Чернев да помагат на семейството му, тъй като самият полицай е загинал, отивайки да окаже помощ.