12 старозагорски библиотеки ще се включат в програмата „Глоб@лни библиотеки -България”
12 старозагорски библиотеки ще се включат в програмата „Глоб@лни библиотеки -България” / DarikNews.bg ,архив

352 обществени библиотеки от 195 общини на страната сa одобрени за включване във втората фаза -Етап 2010, на Програма „Глоб@лни библиотеки - България". Това реши Управителният съвет на програмата, в който участват представители на ключовите партньори -Министерство на културата, Програма на ООН за развитие, Национално сдружение на общините в Република България, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Българска библиотечно-информационна асоциация.

Изборът на библиотеки за Етап 2010 се основава на система от показатели, свързани с дейността на библиотеката, както и на демографски и социално-икономически фактори. Водещи принципи при съставянето на списъка от библиотеки бяха стремежът да се включат максимален брой библиотеки ида се обхванат различни типове населени места, като същевременно се постигне равномерно географско покритие, да се намери баланс между броя на потребителите на библиотечни услуги - от една страна и потребностите на по-малките населени места - от друга.

За Етап 2010 кандидатури подадоха 740 библиотеки от 214 общини. Формулярите за кандидатстване бяха подадени от общините, с което местните власти декларираха дългосрочен ангажимент към изпълнение на целите на програма „Глоб@лни библиотеки - България".

От Старозагорска област са одобрени 12 библиотеки от читалищата в с. Сърневец, с. Конаре, с. Мъдрец, с. Розово, с. Дъбово, с. Васил Левски, с. Асен, с. Габарево, с. Боздуганово, Старозагорски минерални бани, град Мъглиж и библиотека „Родина" Стара Загора.

През 2011 г. предстои последният, трети етап за попълване на общия брой от 900 целеви библиотеки.