/ Организатори
И тази есен неотменно Стара Загора ще отстои прозвището си на романтичен, поетичен град с 34-тото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”. Общо 78 участници, с традиционния превес на дамите, както и през минали години, са изпратили своите творби и ще очакват името на победителя. И тази година организатори на стойностния литературен форум са Община Стара Загора, Библиотека „Родина” и Къща музей „Гео Милев”.
 
Авторите са на възраст между 14 и 25 години, а никой от тях все още няма издадена стихосбирка, което е и сред условията за участие. Най-много са младите дарования във възрастовия диапазон 16-21 години. Сред начинаещите пера е и 12-годишната Паолена от град Троян, която е допусната да участва, за да се насърчи ентусиазмът й, но извън класирането на конкурса.
 
Че и това издание на „Веселин Ханчев” е обичано и популярно сред младите хора у нас, говори прегледа на участниците по населени места, тъй като почти всички български градове са се представили със свои таланти. „Палмата на първенството” се държи от София (15) и от морската ни столица Варна (14), областните центрове Стара Загора и Русе са с по петима млади творци, а че литературните заложби могат да се развият навсякъде ще доказват с поезията си представители на 5 села. 25-годишен нашенец от североиталианския град Савона също не е устоял на изкушението да се изяви в конкурса.
 
Отново всеки кандидат за приза „Златното яйце” е изпратил между 5 и 10 стихотворения. Кой от тях ще се зарадва на издаването на първата си книга ще прецени журито: Марин Бодаков -поет, журналист и университетски преподавател, поетесата, редактор, драматург и лауреат на конкурса Мария Донева и Никола Петров -поет и журналист. Той е най-младият сред тримата (30 г.), е печелил и първа, и втора, и трета награда от Националния младежки конкурс за поезия в периода 2009-2011 г.
 
Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на Гала вечер на отличените участници на 3 ноември 2017 г., петък, на четвърто ниво на Регионалния исторически музей. Традиционната Поетическа работилница за млади поети и журито ще се проведе на 4 ноември, събота.