Инцидент в Габровница- Павелбанско
Инцидент в Габровница- Павелбанско / netinfo

Промишлен инцидент е възникнал снощи около 21,30 часа в сушилното отделение на дървопреработвателния завод “Габровница-АД в казанлъшкото село Горно Сахране.

 Информация за това е  подадена в противопожарната служба на град Павел баня от работниците в отделението.

Главен инспектор Минчо Минчев, от РСПАБ-Павел баня потвърди за инцидента и уточни, че на мястото на проишествието е изпратен един противопожарен автомобил и двама огнеборци.  Те потушили пожара, възникнал в димоотводните тръби, отвеждащи вредните газове и емисии в скрубера / специална пречиствателна тръба- комин/  на сушилното. Според него инцидентът е вследствие на недобро почистване на тръбите, а не се касае за технологична неизправност.  Минчев уточни също, че това не е първият такъв инцидент в сушилното отделине на предприятието, закупно преди няколко години от турския холдинг “Кастамону”.

За случилото се веднага е бил уведомен и прокуристът на турската фабрика Ергин Тьорен. Щети и постарадли при инцидента няма.

 Работници от нощната смяна на “Габровница” уточниха за “Дарик”, че в сушилното отделение на преприятието, където се изсушава по специална технология добитата дървесина, темптературите в силозите достигат от порядъка на 900-1000 градуса.

Непосредствено преди запалването на димоотводните тръби работещите в сушилното отделение чули взрив, след което в тръбите възникнал и самия пожар.

 В кметството на община Павел баня, към която е  Горно Сахране и намиращия се на негова територия завод да дървесина нямаха информация за инцидента.

 

                 Деляна Бобева, Казанлък