Жителите на Казичене не искат гробище в района
Жителите на Казичене не искат гробище в района / Sofia Photo Agency, архив
Жителите на Казичене не искат гробище в района
32497
Жителите на Казичене не искат гробище в района
  • Жителите на Казичене не искат гробище в района

Ако Столичният общински съвет не се откаже в района на Казичене да се прави гробище, жителите на квартала са готови да блокират ж. п. линията София - Бургас в края на септември, съобщи Стефка Звезданова, председател на Инициативен комитет - Казичене.

Против създаване на гробищен парк в района, източно и северно от парк "Врана", се обявяват и други граждански и екологични организации. Протестът се очаква да бъде подкрепен и от хората, живеещи в околните села и квартали на София. Жителите на района искат на терена, където сега общината възнамерява да прави гробище, да се изгради Югоизточен градски център и Олимпийско градче.

Заплахата и от екологична гледна точка не е малка, каза за Дарик кметът на Казичене Антон Владимиров. Ако гробището бъде направено, има опасност от замърсяване с органични отпадъци на близкия подпочвен водоносен слой.

Той обясни проблема: „Този протест е вече две години и половина, в момента на изготвяне на устройствения план са правени протести срещу отреждането на този голям терен за гробищен парк. След това планът се прие много бързо. Доказани са високите подпочвени води в района. Планът се прие бързо може би, защото София кандидатства по много европейски програми, по които не трябва да спира финансирането, а този устройствен план гарантира и транспортната схема, и третира проблеми с боклука, и много други неща на големия град. И все пак с гласуването на този устройствен план Общинският съвет даде възможност да се търси и друг терен за гробище. И друг вариант в решението, с което е приет устройствения план, фигурира точка да се търси друг терен за гробище. Тази местност за Казичене е много важна, тъй като остава единствената перспективна местност за реализиране на бъдещо жилищно разширение, което е предвидено за всички други места. Единствено Казичене няма реално жилищно разширение, тъй като в източна посока има НАТУРА и хората се чувстват ощетени. Едно е да имаш хубав и добре благоустроен жилищен квартал, отколкото гробищен парк на пъпа на Околовръстния път, на магистрала „Тракия", на железопътна линия, който едва ли не трябва да реши целия проблем на София".