/ iStock/Getty Images
Граждани на столицата, които живеят в близост до булевард „Ломско шосе”, ще излязат на протест днес.

Протест срещу мръсния въздух в Русе, блокират „Дунав мост” (ВИДЕО)

От 11.00 часа на кръстовището между бул. "Ломско шосе" и ул. "Обелски път" хора от района, над 100 собственици, ще излязат отново на протест като крайна мярка за защита на конституционните им права като собственици на имоти в процедура по отчуждаване. Тя се налага заради разширяване на бул. "Ломско шосе".

Учители на протест в първия учебен ден, синдикатите се разграничиха

Общината и държавата се подиграват с нас, като ни определят цени за обезщетение, които са няколкократно по-ниски от средните пазарни за района. Например, за триетажна къща с двор от 550 кв. м. на първа линия на булеварда се предлага обезщетение от 99 000 лв., при средна пазарна цена за подобен имот в района от 320 000 лв. За парцел на първа линия от 700 кв. м. се предлага цена от 16 000 лв. при средна пазарна цена за такъв имот от 100 000 лв.”, пишат организаторите и допълват, че не са против разширяването на булеварда и облагородяването на района, а искат само да се спазва Конституцията и да има справедливост.

Медиците разпъват палатки пред Народното събрание (ВИДЕО/СНИМКИ)

„Отчуждаване на неприкосновена частна собственост за държавни или общински нужди е допустимо, но само срещу предварително и равностойно обезщетение”, уточняват представители на протестиращите.
 
БГНЕС