/ iStock/Getty Images
Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу жена на 38 години, привлечена към наказателна отговорност за извършено от нея престъпление. Тя се е занимавала с разпространение на наркотични вещества, които съхранявала в дома си на ул. „Българска морава“ в столицата. Това било известно на множество лица, които я посещавали с цел закупуване на дрога.

Около 12:40 ч. на 6 февруари 2020 г. на входната врата на къщата й почукал Й.В., който редовно идвал при нея четири-пет пъти седмично за снабдяване с дрога. Закупил от жената наркотично вещество, като платил десет лева и тръгнал.

В близост до адреса на обвиняемата се намирали полицейски служители, които през това време провеждали наблюдение. Когато В. стигнал до ул. „Св.св. Кирил и Методий“, те се насочили към него, за да извършат проверка.

Мъжът ги забелязал и направил опит да изхвърли носената от него в ръка хартиена сгъвка. Полицаите му попречили да стори това, като на въпрос за нея отговорил, че това е „билка“.

След задържането на Й.В., при условията на неотложност, било предприето претърсване и изземване в обитаваното от обвиняемата жилище.

В шкафове в кухненското помещение били открити два картонени плика, съдържащи зелена растителна маса. В стъклена купа на маса във всекидневната били намерени и иззети две хартиени сгъвки с подобно съдържание. Същата растителна маса била открита и в пластмасова зелена кутия в килер. Разследващите иззели от къщата на й и два броя електронни везни.

В хода на досъдебното производство са били назначени и изготвени експертизи, от заключението на които е видно, че в дома си обвиняемата държала и продала на свидетеля Й.В. високорисково наркотично вещество - метил-2-//1-/5-флуоропентил/-индол-3-карбонил/-3,3-диметилбутаноат// 5F-MDMB-PICA. Същото е поставено под контрол, поради висока степен на риск за общественото здраве и вредния ефект от злоупотребата с тях, като е забранено за приложение в хуманната и ветеринарната медицина.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемата да продължи в съда.