/ IStock
Една година и пет месеца „лишаване от свобода“ е наказанието на подсъдим за извършена от него кражба в големи размери, при условията на опасен рецидив, съобщиха от обвинението.

Подсъдимият се е признал за виновен за това, че на 21 юни 2019 г., около 02:20 часа в София от фасадата на Национално училище на изящни изкуства, чрез използване на неустановено техническо средство е отнел чужда движима вещ - бронзов скулптурен релеф на стойност от 45 000 лева, от владението на Д. П. - материално отговорно лице на НУИИ, без нейно съгласие с намерение противозаконно да я присвои.

Тъй като скулптурният релеф бил здраво монтиран на фасадата на училището, той упражнил натиск с техническото средство към него, разклатил го, откачил го и го взел.

След това опаковал бронзовия скулптурен релеф в черни чували и напуснал мястото. Подсъдимият е извършил деянието, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, както и два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер.

офийски районен съд е одобрил постигнатото между Софийска районна прокуратура и защитника на подсъдимия споразумение. Определеното от съда наказание трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим.

Споразумението не подлежи на обжалване и има последиците на влязла в сила осъдителна присъда.