Защо София свети в синьо?
Защо София свети в синьо? / netinfo

На 14 ноември сградата на Националния Дворец на Културата (НДК), Моста на влюбените и хотел „Хилтън” ще бъдат осветени в синьо - цветът на земята и кампанията „Заедно срещу диабета”, наред със стотици световно известни сгради и паметници на културата.

За втора поредна година над 300 паметници на културата, емблематични сгради и монументи по целия свят ще светят в синьо на 14 ноември - Световния ден на борбата с диабета. Сред тях, освен НДК и Моста на влюбените в София, са Хеопсовата пирамида и Сфинкса в Гиза, Статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро, Статуята на Малката русалка в Копенхаген, Бранденбургската врата в Берлин, „Окото на Лондон” във Великобритания, Токио тауър в Япония, Дворецът Хофбург във Виена, Дворецът на културата и науката във Варшава и много други.

Грандиозната инициатива е част от съвместната кампания “Заедно срещу диабета” на Организацията на обединените нации (ООН) и Международната диабетна федерация. Кампанията „Заедно срещу диабета” цели обединяване на усилията на всички пациентски организации, медицински професионалисти, здравната администрация, медиите и цялото общество срещу това заболяване. Колкото повече информация и обществена ангажираност има, толкова по-големи са шансовете за навременно овладяване на диабетната пандемия.