Започват разследване за корупция в "Напоителни системи"
Започват разследване за корупция в "Напоителни системи" / БГНЕС, архив
Прокуратурата започна разследване за безстопанственост в "Напоителни системи"
92376
Прокуратурата започна разследване за безстопанственост в "Напоителни системи"
  • Прокуратурата започна разследване за безстопанственост в "Напоителни системи"
Софийска градска прокуратура разследва за безстопанственост ръководни длъжностни лица от "Напоителни системи" ЕАД. Сигнал към държавното обвинение е подаден от  изпълнителния директор на дружеството.

Според одитен доклад обхващащ 2014 и  2015 г. "Напоителни системи" ЕАД са сключвали договори за юридически услуги, въпреки че дружеството разполага с юристи. Освен това липсва отчетност за свършената дейност.

Общата сума на договорите е на стойност близо 800 000 лв. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че само част от тях са за наети адвокати и счетоводители.

"Няколко различни категории договори са предмет на разследването . Фрапиращи според нас са случаите, затова че при наличие на осем счетоводители и финансисти в това дружество, "Напоителни системи" ЕАД са платили 16 800 лева за счетоводни услуги незнайно какви", съобщи тя.

"Общата стойност за двугодишния период на адвокатските хонорари, които са били плащани по тези договори, е 790 000 лева. В същото време в самото търговско дружество има на щат четирима юристи", поясни Арнаудова.

Документи, които поясняват защо са наети външни лица за конкретната дейност, липсват. Не са намерени и такива, които да обосноват реално извършената работа.

Без обществена поръчка "Напоителни системи" плаща 48 000 лв. За реклама в безизвестна медия "Бизнес справочник Струма", добави Арнаудова.

"Няма какъвто и да е документ, който да обосновава реално извършена работа за тази реклама. Къде е била рекламирана дейността на "Напоителни системи" ЕАД в този бизнес-справочник, няма каквито и да е доказателства за реално свършена работа", заяви говорителят на главния прокурор.

От прокуратурата обясниха, че са установили грубо нарушаване на Закона за обществените поръчки и на финансовата дисциплина.