Снимка:
Снимка: / БГНЕС
Градски транспорт
92310
Градски транспорт
  • Градски транспорт
Има забрана за използване на отпуски в столичния автотранспорт. За това сигнализираха пред Дарик шофьори от Автобусно поделение “Дружба”, където тази сутрин имаше протест срещу лошите условия на труд. Заради това част от автобусните линии се движеха със закъснение. В демонстрацията, обаче с лицето си застава единствено Веселин Голевски, който най-вероятно ще бъде дисциплинарно уволнен, тъй като от Столичния автотранспорт са категорични, че той е препречил изхода на гаража и не е позволил на останалите шофьори да тръгнат. Самият Голевски заяви пред Дарик, че заедно с други шофьори са решили да не излязат навреме от гаража, за да покажат, че има сериозни проблеми в системата. Друг негов колега, пожелал да остане анонимен коментира, че служителите се страхуват да не останат без работа.

Заради спонтанен протест на шофьори от гараж „Дружба” част от столичните автобусни линии не излязоха навреме тази сутрин. Сочен като единствен протестиращ Веселин Голевски разказва за демонстрацията и причините за нея.

"Тази сутрин на излизане от гараж по автобусна линия 84, заедно с колегите решхме да спрем, за да покажем, че наистина има огромни нередности в целия бранш "Градски транспорт". Първо и основно това е ниското заплащане и второто - липсата на почивки, многото полагане на извънреден труд. Лично аз за миналата година имам 34 дни отпуск, който беше прехвърлен за тази година. Тази година отново ми дадоха 34 дни. Стават 68 дни. Не мога да ги използвам и винаги оправданието е "поради производствена необходимост".

Шефът на Столичния автотранспорт Слав Монов призна за производствената необходимост.

"Не използват отпуските си тъй като в момента има производствена необходимост за обслужване на линиите. Знаете, че поехме през края на ноември доста линии от частните концесионери и все още не сме набрали нужния персонал".

Според Монов, обаче единственият протестиращ е бил Веселин Голевски. А заради това, че той не е потеглил ще му бъде наложено наказание.

"Сутринта беше доста уверен в себе си, че ще блокира движението. Никой от колегите му не го подкрепи. Има наказание както дисциплинарно, така и финансово, тъй като той наруши доста сериозно правилата за работа".

Веселин Голевски с по-различна версия.

"Сутринта в 4 часа аз съм си получил пътен лист, явил съм се на работа, след което ръководството решава да ме води, че не съм се явил на работа. След приключване на стачка аз отидох и посках да потегля на линията. Тогава разбрах, че по документи те ме водят, че аз не съм се явил на работа".