17% от хората в Европа ще са изправени пред риск от недостиг на вода до средата на века, сочи анализ на WWF
Анализ на WWF показва, че 17% от хората в Европа могат да бъдат изправени пред високи до екстремни рискове от недостиг на вода до средата на века. Това съобщиха от пресцентъра на WWF – България.

Според авторите на изследването този сценарий би могъл да бъде предотвратен единствено, ако правителствата и бизнесът предприемат спешни и категорични действия за повишаване устойчивостта на икономиките посредством природно-базирани решения.

От организацията посочват, че реките в Европа стават жертва на горещината. „Четири от най-важните артерии на континента – Дунав, По, Рейн и Висла – са изправени пред рекордно ниски нива, застрашаващи бизнеса, индустрията, селското стопанство и дори доставките на питейна вода за местните общности.

Пет села остават на воден режим в Плевенско

Използвайки инструмента на WWF за оценка на водния риск, новият анализ показва, че Европа ще бъде още по-податлива на суши и недостиг на вода през следващите години“, се посочва в съобщението.

„Сушите в Европа не бива да шокират никого: картите на водния риск отдавна сочат отчетлив недостиг на вода из целия континент. Това, което трябва да ни шокира, е фактът, че европейските правителства, компании и инвеститори продължават да си затварят очите за водните рискове, сякаш те ще се решат сами”, каза Алексис Морган, ръководител на програма „Води“ във WWF International.

Заради сушата: В Португалия увеличиха цената на водата

Нуждаем се от спешни действия за смекчаване на тези рискове, особено чрез инвестиране в природно-базирани решения за подобряване състоянието на европейските реки, езера и влажни зони.“

Според анализа на WWF страните, които ще бъдат изправени пред най-големи рискове до 2050 г. са Гърция и Испания. Изследването показва, че в групата с най-застрашените европейски градове попада и София. Дори и при най-оптимистичния сценарий в средносрочен и дългосрочен план столицата на България ще се намира пред по-голям риск от недостиг на вода от градове като Рим, Неапол и Тулуза. На сериозен риск са изложени още и десетки градове, сред които Ереван, Тбилиси, Мадрид, Малага, Валенсия, Лисабон, Атина, Солун, Бирмингам, Букурещ, Москва, Донецк, Палермо, Болоня, Флоренция, Бари, Баку, Антверпен и Брюксел, допълват от WWF – България.
БТА