Все повече столични булеварди с бус ленти
Все повече столични булеварди с бус ленти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Увеличава се броят на столичните булеварди, по които ще бъдат обособени бус ленти. До тези промени се стигна, след като от Министерството на регионалното развитие намалиха изискваните параметри за устройване на специализирани ленти. Това каза за Дарик Антон Деспотов от Центъра за градска мобилност.

Идеята е с обособяването на повече бус ленти по основни столични булеварди, скоростта на движение на колите от градската мрежа да се увеличи и качеството на обслужване да се подобри, подчерта Деспотов.

„Тази година се промени Наредба 2 на Министерство на регионалното развитие за проектиране на бус ленти, като се намали броят на лентите на пътното платно, по които може да бъде обособена бус лента от 3 на 2 и съответно броят на превозните средства, които се движат от масовия градски транспорт по тези булеварди, от 60 на 15, което ни дава възможност по доста повече булеварди да поискаме ситуиране на бус ленти", каза той.

„Ние сме направили предложение към Транспортна комисия, тя прие. Да се възложи проектиране, като организация на движението, и в най-скоро време да бъдат ситуирани тези бус ленти. Става дума за булевардите „България", „Ал. Малинов", „Евлоги Георгиев", „Цветан Лазаров", „Сливница", коментира Деспотов.

Контролните органи на КАТ би трябвало да наблюдават и да следят за това колите да не се движат по тези бус ленти.