Все повече софиянци плащат данъците си онлайн
Все повече софиянци плащат данъците си онлайн / Thinkstock/Getty Images
Все повече софиянци плащат данъците си онлайн
73680
Все повече софиянци плащат данъците си онлайн
  • Все повече софиянци плащат данъците си онлайн

Нараства броят на столичаните, които плащат данъците си онлайн. За първото шестмесечие на годината през сайта на Столичната община са платени 1,4 милиона лева, което е с 287 хиляди повече спрямо същия период на 2013-а. Има ръст и при плащанията през физическите ПОС устройства, като постъпилите приходи са 6,8 милиона лева. Най много пари в двата случая са постъпили от такса смет, данък недвижими имоти и данъка за моторните превозни средства.

За първите шест месеца на тази година изпълнението на бюджета на Столичната община е 287,7 милиона лева, което е с почти 18 милиона и половина повече в сравнение с 2013-а, обясни заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов.

От данъците приходите са в размер на 142 милиона лева към 30 юни, с 8,9 милиона лева повече в сравнение с 2013 година. Имаме по-добро изпълнение при данъка за недвижимите имоти. При данъка върху превозните средства се запазва много добрата тенденция, приходите са в размер на 49,7 милиона лева, 69 процента от годишния план", допълни заместник-кметът по финансите.

Запазва се тенденцията на спад при данъка за възмездно придобиване на имоти, обясни още Барбалов.

Приходите са в размер 29,7 милиона лева, което е с почти 1,8 милиона лева по-малко спрямо 2013 година. Очевидно, за съжаление, от началото на годината пазарът на недвижими имоти устойчиво не върви нагоре", завърши заместник-кметът по финансите.

Относно плащанията по оперативните програми, Барбалов заяви, че общо за годината са нужни 200 млн. лева за всички проекти по "Околна среда" и "Регионално развитие". Засега няма проблем с разплащанията по проектите.