Водна кула арт фест за трети път в Перник
Водна кула арт фест за трети път в Перник / DarikNews.bg, архив

За трета поредна година Перник ще бъде домакин на Международния фестивал за съвременно изкуство "Водна кула арт фест". Тази година е юбилейното му 10-то издание, което стартира на 16 юни във "Фабрика" 126 в София със звукови и видеоинсталации на творци от Япония и Бразилия.

Целта, която си поставят организаторите, е чрез изкуството да се покаже ползата от социализирането на изоставени пространства, носители на историческа и културна идентичност.

В Перник фестивалът гостува днес - 21 юни. За локация на арт фестивала е избрано влаковото депо при гара Разпределителна. Пред перничани от 19.00 до 22.00 ч. двама артисти от САЩ и Исландия ще покажат приликите между българския град Перник и американския Чарлзтаун, Западна Вирджиния. Инсталацията е част от проекта "Градове сестри".

Идеята за артистично побратимяване хрумва на артистите Ан Вешински от САЩ и Арни Гудмондсон от Исландия, които се запознават и влюбват по време на миналогодишното издание на "Водна кула арт фест", част от което се провежда в Перник.

Според тях и двата града споделят историята на минното дело, което е и причината за индустриалния им подем, както и това да празнуват по традиционни фолклорни начини с фестивали, популяризиращи този фолклор, визирайки в Чарлзтаун фестивала на традициите на апалачите, а в Перник - фестивала "Сурва".

Освен тях в Перник пристигат и други артисти, които ще представят свои интересни проекти - Такако Ямагучи от Япония и неговия проект "Transfer Land", Катя Роесел от  Франция, която представя видео инсталация "Glee", Елена Панайотова - инсталация с масло и Руслан Беров, който ще направи холограмен концерт. Спектакълът представлява концерт на рок група, реализиран чрез специален декор - аудио-визуална инсталация за възпроизвеждане на триизмерна холографска прожекция.

В десетгодишната си история фестивалът "Водна кула арт фест" е оживил над 15 публични пространства в София, Перник, Видин, Димитровград, с което е предизвикало и вдъхновило множество последвали творчески инициативи в тях.

По време на тазгодишното юбилейно издание се представят над 80 съвременни артистични предложения - живопис, скулптура, видео и фото прожекции, инсталации, специфични за мястото си произведения и пърформанси, идващи от над 10 европейски държави, както и от Доминикана, Индия, Канада, САЩ и Япония.