Внесоха подписи за референдум в столичния район Младост
Внесоха подписи за референдум в столичния район Младост / БГНЕС
Внесоха подписи за референдум в столичния район "Младост"
91640
Внесоха подписи за референдум в столичния район "Младост"
  • Внесоха подписи за референдум в столичния район "Младост"

14 040 подписа за свикване на местен референдум внесе в Столична община Инициативният комитет на протестиращите срещу застрояването в район „Младост".  Идеята на инициативния комитет за допитването е за налагане на временен мораториум на строителството в зелени площи, паркове, детски площадки и междублокови пространства.

Гражданите се надяват той да важи до промяна на Общия устройствен план на град София и на подробните устройствени планове на района. По думите на общинския съветник и участник в инициативния комитет Войслав Тодоров, основна цел на исканите промени е гарантиране на запазването на всички съществуващи зелени площи в квартала.

Как в София общински имоти за милиони стават частни, а общината не знае

Войслав Тодоров обясни, че за да се инициира референдум в район „Младост", са били нужни около 9000 подписа. Събраните от Инициативния комитет са над 14 000, каза още той.

"Внасяме 14 040 подписа, като това е повече от достатъчно и е над необходимите по закона за референдум в Младост подписи. Така че имаме и достатъчно голям резерв, който от една страна, показва голямата воля на хората да се включат в подписката, а от друга страна - че имаме достатъчно добър резерв, така че да сме сигурни, че такъв референдум с въпросните искания ще се проведе", каза Тодоров.

Близо 12% от зелените терени в столичния квартал „Младост” са частна собственост

Председателят на комисията по местно самоуправление Орлин Иванов обясни, че предстои подписката да бъде изпратена в ГРАО за проверка. След това, ако има необходимия брой действителни подписи, следва председателят на СОС да уведоми в тридневен срок общинските съветници и да насрочи сесия на Общинския съвет в едномесечен срок. Общинският съвет може да отхвърли с мотивирано решение искането за референдум, а може и да го приеме. Иванов заяви, че в лично качество подкрепя всяко допитване до хората.

В края на ноември кметицата на "Младост" положи клетва на фона на протести

Въпросите според инициаторите на подписката за референдума са два: „Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?", както и „Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район Младост на Столична община, област София - град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и Младост 4?".