Винетките за паркиране и скобите за колите в София са законни
Винетките за паркиране и скобите за колите в София са законни / снимка: БГНЕС

Върховният административен съд е отменил решението на Административния съд - София-град, с което винетките за паркиране и слагането на скоби на автомобилите бяха обявени за незаконни. Това се посочва в решението на съда, публикувано на страницата на ВАС, цитирано от БТА.

Делото се води по жалба на "Центъра за градска мобилност" и Столичния общински съвет срещу решението на Административния съд.

Според ВАС неправилно предходната инстанция е тълкувала дейността на "Център за градска мобилност" като административна принуда при преместване на автомобил и поставянето на "скоба". Принудителните административни мерки се прилагат от полицаи, а служителите на дружеството само технически осъществяват действия, които са разпоредени от полицаите. Поставянето на "скоба" не е принудителна административна мярка, се посочва в решението на ВАС.

Общините имат право да въвеждат различен режим по силата на закона, като установят зони за паркиране, смятат от ВАС. Съдът е оставил без разглеждане жалбите на сдруженията "Гражданско движение Днес" - Общество срещу произвола", "Гражданско движение Днес" и др. срещу наредбата на Столичната община.

Решението е окончателно.