В Перник ще има режим на водата. Местното дружество ВиК изготвя график, който да предостави на кмета на града, предаде БГНЕС.

До извънредната мярка се стига заради критично ниското ниво на единствения питеен източник за Перник – язовир "Студена". Подобна ситуация и режим на водата в града не е имало от 1993 г. Според управителя на ВиК в Перник Иван Витанов причината за кризата са малкото валежи тази година.

Ще има ли режим на водата в Перник и Радомир?


„То е ясно, че вървим към режим, предстои да направим график за въвеждане на режима, този график да бъде предоставен на кмета”, каза за bTV Витанов.

Нивото на водата в язовира е 5 пъти по-ниско от капацитета му. В момента в язовира има малко над 5 милиона кубика, при капацитет от 25 милиона. Според новоизбрания кмет Станислав Владимиров ситуацията с маловодието е била подценена.

„Годината не беше толкова лоша, защото когато чуя някой да се оправдава по този начин, значи или не иска да се справи с положението, или не си е на мястото”, каза Владимиров. Преди месец от ВиК са изпратили писмо до общината, за да предупредят, че може да се стигне до режим.

Най-вероятно от водния режим ще бъде засегнат и Радомир.
БГНЕС