Участниците във велосипедната обиколка на България под мотото „Обиколи държава на колело за Хънтингън” финишираха днес следобед на площад „Света Неделя” в София.

Обиколката на страната стартира на 9 август, а инициатор на международната кампания е белгиецът Джероен Де Шепър, който днес заедно с още няколко велосипедисти финишираха успешно в центъра на столицата.

Де Шепър пристига в България на колело в подкрепа на засегнатите от рядката болест семейства в страната. Заедно с участниците от България, той изминава маршрут от 620 км от Бургас до София.

Велотурът преминава през 15 града в страната като във всеки от тях участниците се срещнат със семейства, засегнати от заболяването и разговарят с тях за предизвикателствата, които срещат в своето ежедневие поради невъзможността да получат адекватна грижа в България.

В инициативата взимат участие над 70 души за различни отсечки, като идеята е велотурът да се състои всяка година като дългосрочна инициатива, за да могат все повече желаещи да спортуват и да дават пример за здравословен живот и същевременно подкрепят болните от това нелечимо заболяване.

Източник: БГНЕС