Вдигат цените на студентските карти за транспорт в София
Вдигат цените на студентските карти за транспорт в София / cнимка: Sofia Photo Agency
Вдигат цените на студентските карти за транспорт в София
24174
Вдигат цените на студентските карти за транспорт в София
  • Вдигат цените на студентските карти за транспорт в София

Студентските карти за градски транспорт да поскъпват с около 24%. Това реши бюджетната комисия в Столична община навръх студентския празник 8 декември. Повишението е част от общото предложение за изменение на наредбата за градския транспорт в София.

Предложението студентските карти да поскъпнат повече от ученическите е било направено от общинския съветник от НДСВ Владимир Каролев миналата седмица. Така ще се спестят общо 13 млн. лева, обясни директорът на Центъра за градска мобилност Николай Костов. Очаква се увеличението да влезе в сила от 1 януари 2010 г.

„Ние бяхме предложили еднакво увеличение с учениците. Той предложи малко по-високо на студентите - с около 5 процента, и това се прие от общинските съветници и затова коригирахме цените", каза той.

Костов допълни, че с измененията месечната карта за студенти за една линия ще се повиши от 7 на 9 лв., месечната карта за две линии от 10 лв. става 12,50 лв. , а месечната карта за всички линии ще поскъпне от 17 на 21,50 лв. Тримесечната карта за една линия ще поскъпне от 18 на 22,50 лв., за две линии - от 27 на 34 лв., тримесечна за всички линии - от 51 на 60 лв. Цената на шестмесечната карта за една линия пък ще се увеличи от 35 на 44 лв., за две линии - от 50 лв. на 62,50 лв., и картата за шест месеца за всички линии - от 102 на 110 лв.

Повишаването на цената на студентските карти е част от предложението на заместник-кмета Минко Герджиков за поскъпването на преференциалните карти, но запазване на цената на еднократния билет и на безименните карти.

Проектът предвижда да се увеличат цените картите с намаление за ученици и студенти, хора с увреждания, лица с пенсия при условията на Кодекса за социално осигуряване, пенсионери над 68 години, съпрузите на работници и служители на градски транспорт.

Билетът за еднократно пътуване, продаван от водача, да стане 1,10 лв., но талоните също да поскъпнат, се предлага още в проекта.