/ ThinkStock/Getty Images
В болница "Пирогов" започва 6-месечен проект "Превенция и отговор към домашното насилие в условията на извънредно положение, в контекста на пандемията COVID-19". Това съобщиха от лечебното заведение. Целта на проекта е да се повиши подкрепата за жертвите на домашно насилие чрез организирана приемна за тях, чрез "горещ" телефон, на който могат да получат помощ, както и чрез национален специализиран уебсайт, който предстои да бъде създаден.

Англичанин наруши заповед за защита от домашно насилие в Разград

Директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов е казал по време на среща с представители на асоциация "Деметра", че има идея да се предоставят апартаменти или помещения, в които пострадалите да бъдат настанени, докато се изясни причината за проявата на агресия и се издаде, например, ограничителна заповед. По думите му това е необходимо, за да има къде да се подслонят хората, които не се хоспитализират в лечебното заведение, но се нуждаят от закрила.

Необходими са условия за изолация на пострадалите за няколко дни, каза Дияна видева от "Деметра" и призова институциите за съдействие.

Расте броят на жертвите на домашно насилие в България

Националният консултант по въпроса за домашното насилие в МВР инспектор Пенка Стоянова е казала, че случаите на домашно насилие в условията на коронавируса са се увеличили и е посочила, че са били констатирани 9 смъртни случая. Сигналите за агресия в семейна среда са достигнали 3500, а ограничителните заповеди само в Софийски градски съд са 600, е допълнила Стоянова.

Пострадалите от домашно насилие могат да потърсят помощ на тел.: 0700 40 150.