В Деня на грамотността проверихме колко сме грамотни
В Деня на грамотността проверихме колко сме грамотни / снимка: БГНЕС
В Деня на грамотността проверихме колко сме грамотни
56281
В Деня на грамотността проверихме колко сме грамотни
  • В Деня на грамотността проверихме колко сме грамотни

Едва между 13 и 15 на сто от българите, решили тестовете от кампанията „Бъди грамотен", не допускат нито една грешка. Това сочат данните от провежданите до момента кампании за насърчаване грамотността сред населението. Днес се проведе и поредната такава инициатива, в която взеха участие стотици хора от различни възрасти. За отлично представилите се имаше награди, за сгрешилите - безплатна консултация. Така в София беше отбелязан и Денят на грамотността.

Най-често българите грешат пълния и кратък член, както и кога се пише запетая. Евелина Гечева, филолог и мениджър на организаторите на кампанията, разказа повече: „В днешните задачи най-често допусканите грешки са свързани с употребата на двойното Т и двойното Н. Очевидно двойните съгласни много мъчат хората. Употребата на О и У, З или С, А или Ъ са най-честите грешки. Личните ми наблюдения съвпадат с изводите от всички официални доклади, правени от европейски и световни организации. Като че ли българите по-малко се интересуват от правилното писане".

Днес на столичния площад Славейков" голяма част от дошлите решиха тестовете си отлично, не липсваха обаче и грешки. „Най-трудни ми бяха думи, които не съм използвала, защото не живея в България. Мислех си, че всичко ще успея", сподели една от участничките. Детенце пък си призна, че най-трудно му било да реши задачата „на кой ред има изписани само букви само на съгласни звукове... Защото забравих какво беше съгласен звук". „Виждам, че младите не знаят да пишат. Едно писмо, една поздравителна картичка не могат да напишат", забелязва друг участник в кампанията.

Кампанията се провежда от 2009 година, като до момента нивото на грамотността си са проверили близо 20 000 души във всички 91 инициативи. Следващите спирки са в Пловдив на 25-и и в Стара Загора на 29-и септември.