/ БГНЕС
От Перник премиерът Бойко Борисов коментира изявлението на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, че в язовир „Бебреш“ има вода само за шест седмици. Министър-председателят критикува кмета, че не се е включил в европейската ВиК програмата и не го е уведомил за проблема на по-ранен етап.

„Да си понесат отговорността хората, които са го допуснали. В Ботевград и в други градове ВиК дружествата да се стегнат. Сушата е най-големият проблем. Надолу по Делиормана в кърджалийско е страшно. И навсякъде...“, коментира той.

Кметът на Ботевград: Градът има вода за около 6 седмици

„Защо не си е оправил ВиК-то. Той е господар на ВиК-то. Нямам информация. До момента никой кмет не се е свързал с мен, каза премиерът.

„Затова са водните цикли – 1,5 млрд. Колко години наред говорим за това? Кои Кметове блокираха това. Ботевградският кмет беше един от тях, вместо сега да строим всичко това с европейски пари. Кметовете на Кресна, Ботевград и Берковица не искаха да влязат във ВиК програмата, да се окрупнят и да ремонтират с европейски пари.", припомни той. 

Борисов иска преглед на приватизационните сделки за големите мощности на Перник (ВИДЕО)


„И сега ми казва, че са му останали 40 дни. Защо не дойде при мен една година преди да останеш без вода? Да мислим и да те питам тогава, защо не си във ВиК сектора както всички останали, за да ползваш европейски средства. Милиард и 500 милиона стоят за подмяна на старата инфраструктура и това зависи от кметовете", заключи Борисов. 

„Язовирът е на Напоителни системи. Днес в Министерски съвет ще има среща. Според управителя на Вик няма опасност от воден режим, но според кмета има. Нека да се изяснят и съответно ако има опасност, да стартират аварийния план.“, призова зам.-регионалният министър Николай Нанков.