Уволниха шефката на столичния  психодиспансер
Уволниха шефката на столичния психодиспансер / sxc.hu
Уволниха шефката на столичния психодиспансер
84704
Уволниха шефката на столичния психодиспансер
Уволниха шефката на столичния психодиспансер
  • Уволниха шефката на столичния психодиспансер
  • Уволниха шефката на столичния психодиспансер

Директорът на столичния психиатричен диспансер „Проф. Н. Шипковенски" д-р Гълъбина Тарашоева е освободена от длъжност заради системно отказване на хоспитализация на психично болни. Това реши на редовното си заседание Столичният общински съвет.

Зам.-кметът по финанси, който отговаря и за ресор „здравеопазване", Дончо Барбалов, посочи, че вече е обявен конкурс за нов ръководител, а дотогава начело на лечебното заведение застава д-р Анна Попова.

През последните месеци вече бившата управа на дружеството е правила опити да закрие единствения спешен кабинет в столицата, който приема пациенти с психологични неразположения, заяви зам.-кметът Дончо Барбалов: „Психодиспансерът в София е единственият денонощен спешен кабинет в столицата. Беше направен опит да бъде закрит през септември. Успяхме да овладеем ситуацията. След това се оказа, че единственият начин да те приемат там, е да отидеш с някоя медия край теб, по възможност телевизия. Мисля, че това е недопустимо. Общинският съвет взе правилното решение и реши един огромен проблем, който застрашаваше - здравето на софиянци".

Барбалов допълни, че е недопустимо лечебно заведение да връща пациенти: „Тук не става въпрос за нарушения, става въпрос за затруднен достъп до здравна услуга, което е голям проблем. Няма значение дали са спазвани процедурите, дали законът допуска да връщаш пациенти, това не бива да се случва в общинско лечебно заведение".

До избирането на нов управител, психодиспансера ще управлява д-р Анна Попова, която отговаря за едно от отделенията в здравното заведение.